mandag 17. desember 2012

Jeg leser også - en beretning om leseåret 2012 for norsklæreren


Ettersom jeg ba elevene lese 8 bøker på 16 uker, så tenkte jeg at jeg kunne telle over hva jeg har lest det siste året. Per dags dato (17. desember 2012) er jeg på min 31. roman. Og jeg har allerede satt meg et mål om å lese 30 i 2013. Tallet er ikke veldig høyt, men som norsklektor har man noe begrensa tid. Uansett er det et fint nyttårsforsett å holde en jevn lesestrøm. Helt ubeskjedent har jeg etablert hashtagen #30romaner2013 og oppfordrer herved andre til å sette seg lesemål som nyttårsforsett. Men hvordan har mitt leseår vært? Tja, det har vært prega av research til leseprosjekter med elever, nysgjerrighet for norsk samtidslitteratur og en gryende fascinasjon for sci-fi.


 Jeg starta året med årlig venninnetur til København med Jan Kjærstads Normanns område i bagasjen. Denne hadde jeg fått anbefalt av en kollega.

Samme kollega anbefalte meg Samtale ventar av Marit Eikemo.  Og da var jeg jo i gang med å lese fjorårets nominerte til Ungdommens kritikerpris. Av de nominerte leste jeg også Sæterbakkens Gjennom natten og Merete Lindstrøms Dager i stillhetens historie

Jeg blei høsten 2011 litt nysgjerrig på fantasysjangeren. Og jeg leste Pittacus Lore sin Jeg er nummer fire på nyåret i den sammenhengen.  Mats Strandbergs Sirkelen er litt i samme gata. Denne boka har nylig fått en oppfølger som jeg nok skal lese. Jeg kasta meg også over George RR Martin sin I Vargens tid da "Game of thrones" begynte å gå på tv. Jeg liker å lese boka før filmen. Men Jeg leste ut den første boka og fikk ikke lyst til å lese flere. Serien ser jeg derimot. På vårparten leste jeg den tredje boka i Dødslekenetrilogien til Suzanne Collins, Fugl føniks, og syntes det var en fascinerende avslutning av serien. Da jeg hadde lest ut denne var jeg så heldig å ha elever som gjerne ville diskutere den med meg. 
Jeg har aldri lest mye krim, men den ene bibliotekaren på skolen vår er klippen min når jeg skal velge krimreportoar til elevene. Siden Thomas Enger skulle komme på besøk på vår skole, valgte jeg å la noen elever lese Skinndød som er den første boka i hans krimserie. Den likte jeg veldig godt, og elevene likte den. Jeg har en vei å gå når det gjelder krim, men jeg skal nok fortsette på denne serien. 

Jeg leste og lot også noen elever lese Eline Johnsen Helledals biografiske Broren min.  Med elever leste jeg også Helene Guåker sin debutroman Kjør! Denne leste jeg høyt for klassen siden Guåker skulle komme på skolebesøk. Det var et meget vellykka og morsomt besøk der hun skrev tekster til elevene basert på ord de hadde gitt henne på forhånd. 

I skoleåret leser jeg mye i forbindelse med norskprosjekter. Men noen ganger hender det også at elever blir sjokkerte over ting læreren IKKE har lest. I den forbindelse leste jeg på oppfordring Salingers Catcher in the rye (bare at jeg leste den dårlige norske oversettelsen...). Jeg gjenleste også Medmenneske av Duun i sommer på oppfordring fra min norsklærermor. 

Ellers har jeg vært gjennom disse:
Tore Renberg - Dette er mine gamle dager
Aina Basso - Inn i elden
Ingvild Sørensen - Skyggene i sal 31 
Khalid Hosseini - Tusen strålende soler (Det var vel på tide..)
Kristoffer Schau - På vegne av venner
Moshin Hamid - Den motvillige fundamentalist (Den må dere lese!)
John Roar Leikvoll - Bovara (Jeg er fortsatt litt kvalm..og rysta)
Vigdis Hjorth - Tredve dager i Sandefjord 

Og så de åtte: 
Per Petterson - Jeg nekter
Mona Høvring - Venterommet i Atlanteren
Lars Amund Vaage - Syngja 
Eivind Hofstad Evjemo - Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet
Lars Ove Seljestad - Isberg
Vigdis Hjorth - Leve posthornet
Wenche-Britt Hagabakken - Hula Lou
Trude Marstein - Hjem til meg 

Den siste jeg leste var Heidi Linde - Agnes i senga. Nå leser jeg Eksil av Jacob Esbjerg og gleder meg til Monstermenneske av Kjersti Annesdatter Skomsvold.

Jeg har stor glede av nettstedet bokelskere.no
Perfekt for oss som er glade i lister! 

Jeg gleder meg allerede til et nytt leseår. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar