mandag 17. desember 2012

Jeg leser også - en beretning om leseåret 2012 for norsklæreren


Ettersom jeg ba elevene lese 8 bøker på 16 uker, så tenkte jeg at jeg kunne telle over hva jeg har lest det siste året. Per dags dato (17. desember 2012) er jeg på min 31. roman. Og jeg har allerede satt meg et mål om å lese 30 i 2013. Tallet er ikke veldig høyt, men som norsklektor har man noe begrensa tid. Uansett er det et fint nyttårsforsett å holde en jevn lesestrøm. Helt ubeskjedent har jeg etablert hashtagen #30romaner2013 og oppfordrer herved andre til å sette seg lesemål som nyttårsforsett. Men hvordan har mitt leseår vært? Tja, det har vært prega av research til leseprosjekter med elever, nysgjerrighet for norsk samtidslitteratur og en gryende fascinasjon for sci-fi.


 Jeg starta året med årlig venninnetur til København med Jan Kjærstads Normanns område i bagasjen. Denne hadde jeg fått anbefalt av en kollega.

Samme kollega anbefalte meg Samtale ventar av Marit Eikemo.  Og da var jeg jo i gang med å lese fjorårets nominerte til Ungdommens kritikerpris. Av de nominerte leste jeg også Sæterbakkens Gjennom natten og Merete Lindstrøms Dager i stillhetens historie

Jeg blei høsten 2011 litt nysgjerrig på fantasysjangeren. Og jeg leste Pittacus Lore sin Jeg er nummer fire på nyåret i den sammenhengen.  Mats Strandbergs Sirkelen er litt i samme gata. Denne boka har nylig fått en oppfølger som jeg nok skal lese. Jeg kasta meg også over George RR Martin sin I Vargens tid da "Game of thrones" begynte å gå på tv. Jeg liker å lese boka før filmen. Men Jeg leste ut den første boka og fikk ikke lyst til å lese flere. Serien ser jeg derimot. På vårparten leste jeg den tredje boka i Dødslekenetrilogien til Suzanne Collins, Fugl føniks, og syntes det var en fascinerende avslutning av serien. Da jeg hadde lest ut denne var jeg så heldig å ha elever som gjerne ville diskutere den med meg. 
Jeg har aldri lest mye krim, men den ene bibliotekaren på skolen vår er klippen min når jeg skal velge krimreportoar til elevene. Siden Thomas Enger skulle komme på besøk på vår skole, valgte jeg å la noen elever lese Skinndød som er den første boka i hans krimserie. Den likte jeg veldig godt, og elevene likte den. Jeg har en vei å gå når det gjelder krim, men jeg skal nok fortsette på denne serien. 

Jeg leste og lot også noen elever lese Eline Johnsen Helledals biografiske Broren min.  Med elever leste jeg også Helene Guåker sin debutroman Kjør! Denne leste jeg høyt for klassen siden Guåker skulle komme på skolebesøk. Det var et meget vellykka og morsomt besøk der hun skrev tekster til elevene basert på ord de hadde gitt henne på forhånd. 

I skoleåret leser jeg mye i forbindelse med norskprosjekter. Men noen ganger hender det også at elever blir sjokkerte over ting læreren IKKE har lest. I den forbindelse leste jeg på oppfordring Salingers Catcher in the rye (bare at jeg leste den dårlige norske oversettelsen...). Jeg gjenleste også Medmenneske av Duun i sommer på oppfordring fra min norsklærermor. 

Ellers har jeg vært gjennom disse:
Tore Renberg - Dette er mine gamle dager
Aina Basso - Inn i elden
Ingvild Sørensen - Skyggene i sal 31 
Khalid Hosseini - Tusen strålende soler (Det var vel på tide..)
Kristoffer Schau - På vegne av venner
Moshin Hamid - Den motvillige fundamentalist (Den må dere lese!)
John Roar Leikvoll - Bovara (Jeg er fortsatt litt kvalm..og rysta)
Vigdis Hjorth - Tredve dager i Sandefjord 

Og så de åtte: 
Per Petterson - Jeg nekter
Mona Høvring - Venterommet i Atlanteren
Lars Amund Vaage - Syngja 
Eivind Hofstad Evjemo - Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet
Lars Ove Seljestad - Isberg
Vigdis Hjorth - Leve posthornet
Wenche-Britt Hagabakken - Hula Lou
Trude Marstein - Hjem til meg 

Den siste jeg leste var Heidi Linde - Agnes i senga. Nå leser jeg Eksil av Jacob Esbjerg og gleder meg til Monstermenneske av Kjersti Annesdatter Skomsvold.

Jeg har stor glede av nettstedet bokelskere.no
Perfekt for oss som er glade i lister! 

Jeg gleder meg allerede til et nytt leseår. 

torsdag 22. november 2012

Vi leser og leser.

Jeg er så imponert over leseklassen min! Vi er altså en av ni juryklasser for Ungdommens kritikerpris

Elevene leser og leser og vil snakke om bøker. Og jeg er fascinert av at det går an å få dem til å lese så mye. Vi er jo langt fra i mål, men dette ser bra ut!

Bibliotekarene på jobben er så entusiastiske, og diskuterer bøkene på bakrommet med meg (siden jeg ikke kan si hva jeg synes til elevene). Og de oppmuntrer elevene og er med i norsktimene.
Superbibliotekarene på Hamar katedralskole altså, makan til flotte kollegaer!

Denne uka har vi gjennomført første runde med boksamtaler. Det har vært veldig interessant å høre hva elevene tenker om bøkene. De har helt andre perspektiver og innfallsvinkler enn oss som har levd litt lenger. Men elever har kloke tanker om bøkene.

Jeg ser at lesehastigheten øker hos en del, det er morsomt å følge elevenes leseprosess. Sjøl runder jeg snart bok nummer sju. Men som en elev sa til meg: "Du leser nok ikke så nøye som oss" - og det tror jeg stemmer. Dette er elever som tar jobben sin på alvor. De nominerte forfatterne burde føle at de er i trygge hender.



Stuebordet mitt en helt vanlig kveld (kaffe og sjokolade er fast følge)

Jeg gleder meg til tirsdag. Da skal elevene snakke om "Leve posthornet" av Vigdis Hjorth og "Jeg nekter" av Per Petterson.




fredag 2. november 2012

Klar ferdig gå!





Denne spennende pakka fra foreningen !Les venta meg på jobben i dag.
Klassen min er klare for å være juryklasse for Ungdommens kritikerpris.

Og her ser dere hvordan vi skaffa oss denne pakka

Mandag 5. 11 sparkes Ungdommens kritikerpris i gang. Dette er kjempegøy, jeg og superbibliotekarene gleder oss.

torsdag 1. november 2012

Sandvikakonferansen 2012

Endelig fikk jeg anledning til å delta på den kule Sandvikakonferansen!
Jeg har hatt en super dag sammen med to kollegaer fra skolen min. Jeg synes egentlig jeg fikk bekrefta at jeg er på rett pedagogisk spor når det gjelder bruk av IKT. Og  spesielt likte jeg Tom Barrets oppfordring: Encourage chaos!


Jeg skal gruble litt over hvordan jeg kan få elevene til å stille flere spørsmål. Den ene kollegaen min oppsummerte dette fint med å si at vi må undre oss sammen med elevene våre. Jeg tror generelt jeg presenterer for mye og lar elevene gruble litt for lite.


Disse ideene skal jeg ta med meg fra konferansen videre inn i skolehverdagen:

TAGGING OG EGENEVALUERING
Jeg blei fascinert over taggetankegangen til Tom Barret: Fag - emne - følelse
Eksempel: Norsk - norrønt språk - vanskelig  og så videre forklare hva som er vanskelig, se hva andre elever synes er vanskelig og sliter med. Stille noen spørsmål, rett og slett evaluere seg selv underveis. Jeg vet ikke om det er nødvendig at elever på videregående må ha innsyn i hverandres "temperaturmåling" på samme måte som Barrets yngre eleveksempler. For 17-åringer kan det kanskje bli litt stigmatiserende å se hvem som sliter. Sånn sett så kan kanskje loggfunksjonen brukes her. Men loggen i its learning er litt uoversiktlig. Og det hadde vært flott å se kjapt hvem som sliter med hva og sånn sett kunne veilede bedre. Kanskje er en ikke-anonym undersøkelse bedre som temperaturmåler for å se hvem som trenger hva av hjelp. Jeg tenker at en kombinasjon mellom enkle undersøkelser for å sjekke hvem som forstår hva og loggfunksjonen kan fungere fint.







Kanskje kan en undersøkelse se sånn ut.


ELEVENE ER MED Å SKAPE FAGSTOFF
Jeg likte godt det Jonny Eriksen presenterte om its learning og om å gi elevene grønn pluss.

 

Og jeg oppretta straks en slik mappe i norskfaget mitt. Her har elevene tilgang til å selv bruke "legg til-funksjonen" eller grønn pluss.  Å la elevene bruke for eksempel diskusjonsforumet, tror jeg kan være nyttig. Her er et konkret eksempel jeg tenkte å bruke mandag - da må nemlig elevene mine jobbe litt på egenhånd:



BRUK AV GOOGLE DOCS
Siden i vår har jeg brukt Google docs konsekvent ved skriveoppgaver. Elevene har fått veiledning i skriveprosessen, og både jeg og elevene har vært godt fornøyde. Jeg starta med dette inspirert av Bjørn Helge Græsli på Twitter. Og det var interessant å høre ham fortelle om dette på konferansen i dag. 

Noen av elevene mine er litt frustrerte over dette fordi de mangler innlogg på googlekontoen. Dette er kanskje et annet innlogg enn det de bruker på bloggen (hvis de bruker blogg.no), og ja, det blir mye passord for dem. Tilbakemeldingene fra elevene som virkelig utnytter mulighetene som ligger i denne veiledninga, er derimot veldig positive. Det er spennende å følge elevenes prosess, og det er fint å få "snakke" i teksten med eleven. Ofte avtaler vi en tid jeg skal gi respons - f. eks klokka 20 tirsdag kveld. Og mange er pålogga da og jobber videre fordi de får snakke med meg om teksten der og da.

Jeg har enda ikke utforska mulighetene som ligger i å lage undersøkelser i Google. Og jeg syntes dette virka veldig interessant. Dette ser jeg fram til å teste ut. Positivt er det også om elevene kan ta slike undersøkelser uten innlogg, siden dette helt klart er en bøyg for mange. Å la elevene evaluere egen læring, motivasjon, innsats og forberedelser nokså konsekvent, er definitivt noe jeg vil forsøke på. I det hele tatt er alt som kan gjøre elevene mer bevisste på egen læringsprosess, en god ting!

SAMARBEID I GOOGLE DOCS
I Tom Barrets parallellsesjon fikk vi demonstrert hvordan man sammen raskt kan skape noe sammen i google docs
I løpet av kort tid delte deltakerne gode råd med hverandre i forhold til vurdering. Sjøl tar jeg med meg "Two stars and a wish" som kommentar til korte elevtekster.

PUBLISERE OG LEVERE
Sist, men ikke minst, må jeg ta med noen tanker om dette rundt publikasjon. To av mine klasser blogger i år.
Her er mine lærerblogger:
http://kk1johannenord.blogspot.no/

http://norsksida1112.blogspot.no/

For hvis det er sånn at dagens unge ikke er digitalt innfødte, da trenger de veiledning. Og som det også blei sagt i løpet av konferansen: Elevene skal synes og ikke skjermes.

Jeg synes vi må oppfordre elevene til å dele med hverandre, og bloggverktøyet er fint på den måten. Jeg skriver eksempler på hvordan elevene kan løse oppgavene på bloggen min http://norsksida1112.blogspot.no/2012/10/aktantmodellen-og-twilight.html Ideen er at elevene kan herme. Jeg mener nemlig at vi oftere må gi elevene eksempler på oppgaveløsning. I innlegget over forsøker jeg å overføre Greimas´ aktantmodell til Twilight. Og elevene får i oppgave å forsøke seg på det samme i forhold til en Hollywoodfilm eller TV-serie. Elevene mine vurderes aldri i bloggene, men de får vist hverandre og andre interesserte. Og det synes jeg er en fin ting.

Jeg er inspirert til å fortsette å dele, til å forsette å prøve ut, til å fortsette å forbedre egen undervisningspraksis. Takk til Sandvika vgs for en super dag!







mandag 24. september 2012

Nytt skoleår - nye digitale utfordringer

I år er jeg så heldig å få lov til å bruke litt av stillingen min på temaet vurdering. Det er en spennende utfordring, og jeg har fokus på hvordan its learning (som er vårt LMS) kan brukes best i vurderingsarbeidet.

Jeg liker jo - som nevnt før ferien - å jobbe med elevene i Googledocs. Og det kommer jeg til å fortsette med. Men jeg håper at its learning får bedre prosessverktøy etter hvert.

På pulten min på jobben lager jeg stadig små lapper med ting jeg skal huske på. Her er den viktigste huskelista jeg har akkurat nå:




 Det er en påminning til meg selv om hvilke verktøy jeg skal huske å bruke i planleggingen av undervisning.

1)Bruk baklengs planlegging
 Jeg har sett på Henning Fjørtofts videoer om baklengs planlegging og latt meg inspirere. Elevene mine skal få vite hvordan de skal vurderes og hvilke kriterier de skal vurderes etter i starten av en ny "periode". Det gjør at det er en større jobb å lage periodeplaner enn tidligere - men samtidig får jeg både tenkt bedre gjennom pedagogisk praksis på forhånd. Arbeidet blir mer målretta, og elevene får forhåpenligvis bedre informasjon om hva målet med perioden er.

Sånn møter tyskelevene mine planen på its learning:




Meninga er at de kan klikke på bildene og komme rett til interne lenker til det de skal jobbe med (etter tips fra kollega). De får se den muntlige rollespillprøva og hva som kreves for de ulike karakterene  - tre uker før prøva skal være.

2) Bruk planleggeren.
Både jeg og elevene får bedre oversikt når jeg bruker planleggeren. Så fort jeg har laga planen, er det jo ikke noe vanskelig å fylle inn med lenker til planleggeren:




 3) Bruk testverktøyene.
Jeg skal bli flinkere til å lage leksesjekker/ tester i its learning som er sjølvrettende. Altså sånn at elevene kan teste seg sjøl uten at det trenger å telle på karakteren. Jeg bruker Quizlet mye i tysk, og det er jo nettopp et sånt type verktøy. Alle liker jo å føle mestring.


4) Bruk undersøkelser.
Jeg har bestemt meg for å bruke undersøkelsverktøyet på følgende måte i år:
 a) Egenvurdering av innsats - for å få elevene til å tenke gjennom hvordan de utnytter timene.
b) Faglig utbytte - hva har du lært denne timen/ denne perioden. Eksempel på en slik undersøkelse:














c) aktivere førkunnskaper - finne ut  hva elevene kan om et emne i forkant av arbeid med det.

Tre spørsmål, undersøkelsen tas i timen. Undersøkelsen er et veldig effektivt verktøy for å skaffe seg informasjon. Jeg synes det er Ok at elevene ikke er anonyme (bortsett fra hvis de evaluerer meg/ undervisninga - da kan de gjerne få være anonyme). Men selvsagt skal ikke undersøkelsene telle på karakter.

5) Presiser når elevene vurderes i timen
Når vurderer vi dem i timen, og når vurderer vi ikke? Etter en prat med en av klassene mine, blei jeg litt overraska. Elevene føler at de vurderes nesten alltid. Hva om frykt for å bli vurdert hindrer elevene i å stille spørsmål om ting de lurer på/ forsøke seg på et svar de er usikre på om er rett? Det er trist. Elevene bør alltid få vite når de vurderes og etter hvilke kriterier. Så jeg skal forsøke å gi mer "fri" - presisere at jeg ikke vurderer når det skal foregå innlæring/øving av nytt stoff for eksempel. Jeg tror i grunnen generelt jeg skal vurdere mindre i timene for å få en bedre arbeidsprosess.

Så her er jeg akkurat nå. Jeg forsøker å utnytte de mulighetene LMSet har og finne en modell for vurdering som fungerer. Jeg tar gjerne imot flere innspill. Dette er morsomt å jobbe med!